Konserwanty w kosmetykach

Coraz częściej wśród Klientów drogerii kosmetycznych pojawia się trend kupowania kosmetyków naturalnych zamiast syntetycznych. Możemy zaobserwować to zarówno w sklepach internetowych jak i tych stacjonarnych. Nie ma znaczenia również wielkość i prestiż drogerii. Zarówno w tych małych jak i potężnych sieciach, coraz większym zaufaniem cieszą się kosmetykach do pielęgnacji twarzy i ciała z sekcji naturalnej. Z ankiety przeprowadzonej przez jednego z pracownika drogerii wynika, że u Klientów często niepokój budzą substancje konserwujące w kosmetykach, dlatego wybierają te naturalne, aby dostarczać swojej skórze jak najwięcej drogocennych właściwości z roślin.
Substancje konserwujące w kosmetykach naturalnych i tych tradycyjnych, mimo, że mają często podobną nazwę, różnią się od siebie znacząco. Główną rzeczą, która je wyróżnia to sposób ich otrzymywania.


Najczęstszymi substancjami konserwującymi w kosmetykach nienaturalnych są parabeny, które nie mają dobrego wpływu na naszą skórę. Oprócz substancji konserwujących w kosmetykach mamy również inne, które stosuje się w przemyśle spożywczym. Są one niezbędne do tego, aby produkty mogły zachować swoje właściwości przez długi czas. Ten czas jest określany jako termin przydatności produktów. Tyczy się to zarówno pożywienia jak i produktów do pielęgnacji – kremów, serum, balsamów… Substancje te nie mają dobrego wpływu na nasz organizm, dlatego stosuje się je w niewielkich stężeniach i ilościach.

Jakie substancje konserwują kosmetyki naturalne?


Substancje konserwujące w kosmetykach naturalnych są pochodzenia roślinnego lub naturalnego Inaczej wygląda to w przypadku kosmetyków tradycyjnych, gdzie są one sztuczne, syntetyczne.
Wszystkie konserwanty używane przez naturalne marki kosmetyczne muszą być dopuszczone do stosowania w kosmetykach naturalnych przez różne organizacje np. ECOCERT. Są to instytucje certyfikujące naturalne kosmetyki i surowce, które służą do ich produkcji.


Substancjami koncertującymi w kosmetykach naturalnych są często olejki eteryczne, które posiadają działanie bakteriobójcze. Do takich olejków z pewnością należy olejek eteryczny z drzewa herbacianego albo z lawendy. Otrzymuje się je z różnych części roślin. Olejki eteryczne są nazywane „duszą rośliny” i posiadają wiele różnych właściwości np. jak relaksujące, uspakajające, łagodzące czy działanie bakteriobójcze i grzybobójcze.


Inną substancją konserwującą w kosmetykach naturalnych jest witamina E, która jest pochodzenia naturalnego. Jest też antyutleniaczem. Dzięki niej produkty się nie pasują. Witamina E jako substancja konserwująca w kosmetykach często występuje w masłach do ciała. Są to mieszanki różnych olei wraz z masłem shea. Ich głównym działaniem na naszą skórę jest silne jej zregenerowanie i odżywienie. Są to kosmetyki, które dość długo się wchłaniają, dlatego nie każda osoba lub je stosować. Istnieję marki, które zastępują pewne surowce innymi, dzięki którym produkty te są bardziej kompatybilne z nasza skórą, dzięki temu łatwiej się wchłaniają i nie zostawiają tłustej powłoki.


Substancje konserwujące w kosmetykach są potrzebne, ponieważ zabezpieczają produkt i nie należy bać się ich długich, często zawiłych, łacińskich nazw. Warto jednak wybierać kosmetyki ekologiczne, w których substancje są pochodzenia naturalnego i nie mają negatywnego wpływu na kondycję naszej skóry.

Leave a Reply